söndag 28 oktober 2012

Hur blir man hemmalag på bortaplan?

Har pecis njutit av Everton - Liverpool FC, årets första Merseyside derby i Premier League. En match helt i min smak. Mycket mål, kanonfin fotboll, känslor och ett sanslöst drag på läktaren. Hade inte linjedomaren stått och sovit så hade det dessutom varit en perfekt upplösning på dramat. Nu fick vi nöja oss med en pinne.

Det var en match som också gav mej uppslag att skriva om dagens tema.
Liverpool FC spelade ju denna match på Evertons arena, Godison Park, inte mer än 3 km från sin egen hemmaarena. Trots att båda lagen spelar i sin hemmastad är det så tydligt att ett lag, idag Everton,  känner trygghet och självsäkerhet samt går in i alla närkamper till 100%. Liverpool å andra sidan spelar idag som ett typiskt bortalag, försiktigt, lite mer oroligt än hemma och framförallt inte med 100% satsning i närkamper. Jag är säker på att rollerna kommer att vara det omvända till våren när Everton ska "resa" till Anfield Road, Liverpools hemmaarena.

Hur kommer detta sig?
Gäller detta specielt inom fotboll?
Hur kan man förebygga och ändra på detta fenomen?

Helt klart, ska man vara med och slåss om serieseger så måste man vara ett bra bortalag. Det räcker inte med att vinna hemma.
Att publiken kan påverka både domare och spelare är ett faktum. Så även idag.
Den energikick som en bra hemmapublik kan ge sina spelare kan vara helt matchavgörande.
Samma publik sätter normalt även ett stort tryck på domaren, från första avspark.

Detta är något man måste vara förbered på oavsett vilken idrott man utövar. Men hur?
A) Coachen.  Coachen har en viktig uppgift att skicka signaler till sina spelare. Han ska visa pondus mot motståndarnas ledare. Få upp vilja och fighting spirit på uppvärmning samt engagemang och vilja på bänken. Fram till matchen börjar har Coachen en viktig roll att få spelarna på tå.
B) Ledargestalt. Vem i laget visar "var skåpet ska stå" på planen?
En riktig ledare kan med sin blotta närvaro skapa den trygghet och den fighting anda som krävs på bortamatcher.
C) Förberedelse. Se till att komma förberedd både som spelare och ledare. Var beredd på att domslut ibland blir lite hemmabetonade. Fundera igenom, hur är hallen, hur är hemmapubliken, hur är min spelare? Ju bättre koll när man väl är på plats, desto mindre övertag lämnar man till hemmalaget
D) Kollektiv inställning. Visa direkt när matchen är igång "Vi viker inte ner oss".
E) Kollektiv back-up. Se till att alltid stå upp för varandra på banan. Börjar känslorna svalla, se alltid till att ta rygg på egen spelare.

Alla lag har inte som Manchester United, domarna med sej hemma såväl som borta.
Då är det viktigt att lagen kan mobilisera ovanstående i mesta möjliga mån.




1 kommentar: