måndag 8 oktober 2012

Herr- vs damidrott

I de flesta sporter är herrarnas idrottande fortfarande mycket mer uppmärksammad än damernas dito.
Det kommer fler åskådare, det drar in mer sponsorintäkter, det får mer uppmärksamhet i medier.
Jag är inget undantag. Jag får erkänna att en fotbollsmatch mellan två herrlag oftast är mer tilltalande i jämförelse med två damlag. Detsamma gäller även för ishockey och basket.
Dock finns det lysande undantag. Handboll är ett sådant.
En handbollsmatch mellan två damlag på elitnivå är enligt mitt tycke mer sevärd än en herrkamp på samma nivå. De av er som såg OS handbollen håller säkert med. Här bjöd Sydkorea, Frankrike, Spanien, Norge och Makedonien upp till riktig fest. Det var fart och fläkt, underbara kombinationer, snabba stegisättningar - allt kombinerat med hårda tag. Damhandbollen bygger mycket av sitt anfallsspel på kollektiva kombinationer. Här finns stort utrymme för de kortväxta, snabba och tekniska spelarna på nio meter. Här finns vidare ett stort antal profiler som alltid är sevärda.

På herrsidan däremot bygger spelet på mycket mer på individuell skicklighet. Här är det nästan ett måste att ha niometersspelare som dunkar in skott från 11 meter samt försvarsspelare som är att betrakta som jättar. Utrymmet för spelare under 2 meter och med en vikt på under 100 kg minskar i motsvarande omfattning. Vidare så tycker jag, med reservation för Mikael Hansen, att det i senaste OS var precis samma profiler som för fyra år sedan, dock inte längre lika lysande.

Visst jag är delvis part i målet. VÄXJÖ HFs damlag är det handbollslag som ligger mej varmast om hjärtat.


Avancemang till Division 1






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar