onsdag 24 oktober 2012

Timeout - 60 sekunder som säger mer än 1000 ord

Som coach och tränare har det varit mycket intressant att under TV sända handbollsmatcher studera hur coacherna i respektive lag agerar under en match. Jag hoppas att utvecklingen av dessa TV sändningar inom kort gör det möjligt att också få följa lagen under halvtidspauserna för att där studera agerandet av coacherna under det enda längre avbrottet under en hel match.

Det går verkligen att utläsa så mycket från de timeouter som visas i samband med elitserie- resp landslagssändningar. Likaså är det intressant att lyssna till och studera beteendet på ledare och spelare   under timeouter nere i NCC arena.



Hur agerar spelarna under en timeout?
Att jämföra en timeout från fd förbundskaptenen för Sv Damlandslaget, Pär Johansson, med en timeout från Guifs tränare Kristjan Andresson är ytterst intressant.
Pär J skriker ut sina direktiv samtidigt med att han nästan ser döende ut. Min känsla när jag lyssnar på honom är att han inte själv tror på att hans egna direktiv kommer att förändra matchbilden. Bakom ryggen på honom står samtidigt ett par spelare och diskuterar egna lösningar.
Hans kontrast, Kristjan A, är oavsett aktuellt resultat, lugn som en filbunke. Han har ett kroppsspråk som inger förtroende. när han pratar lyssnar alla tills han sagt sitt.

Hur väljer man att utnyttja sina 60 sekunder?
Upplägget vid en timeout skiljer sig mycket från en ledare till en annan.
Vissa ledare ger spelarna de första 15 sekunderna att samla sej och dricka lite.
Därefter tar de själva 30 sekunder för att presentera sin strategi, för att avslutningsvis ge spelarna en chans att reflektera och kommentera.
Andra ledare vill utnyttja samtliga 60 sekunder för sitt eget budskap, och har därför inte utrymme att
säkerställa så att spelarna köpt de ideer som ledaren presenterat.
Själv föredrar jag alternativ 1), vilket dock kräver att ledaren har förmågan att konkretisera sitt budskap.

Hur framför man sitt budskap?
Här kommer jag tillbaka till de ledord som jag anser är så viktiga som ledare, trovärdighet och energi.
Trovärdighet genom att alla spelare efter en timeout ska ha känslan att vår ledare är helt övertygad om att hans strategi kommer att fungera. Detta ska avspeglas både i hur budskapet framförs, men lika viktigt med vilket kroppsspråk som används. Jag gillar ledare som använder sej av gester a la italienare i samband med att budskapet framförs ( Staffan Olsson) snarare än en coach som förmedlar sitt budskap med händerna i byxfivkorna.

Vilken tidpunkt väljer man sin timeout?
Många timeouter väljs 10-20 sekunder innan halvtidsvilan alternativt innan matchslut. Och visst, har det inte varit behov innan så är detta rätt tillfälle. Men oftast behövs timeouter långt innan, vilket då innebär att den förmedlade strategin kan användas i ett stort antal anfall alt. försvar innan halvtidsvilan/slutsignalen.

Vilket budskap ska förmedlas?
Även här ser vi ett stort antal olika upplägg. Vissa ledarteam väljer att förmedla många budskap, både relaterat till anfall och försvar. Andra ledarteam väljer att dela på tiden så att två eller t.o.m. tre ledare förmedlar olika saker under timeouten (typ Ola Lindgren och Staffan Olsson).
Själv föredrar jag en coach som väljer ut två övgripande områden som man väljer att fokusera på. Trötta spelare med hög adrenalinnivå tror jag inte är mottagliga för fem, sex olika förändringar. alternativt väljer man ut någon spelare som ledare nr två avskilt ger individuella råd.


Vilken feedback kan man få från sina timeouter?
Många lag väljer att spela in sina matcher med videokamera. Då är det naturligt att pausa när spelet av olika anledningar blåses av. Detta gäller normalt också under timeouter. Min rekommendation är att istället låta kameran gå för att efter matchen se på de reaktioner spelarna ger under en timeout. Har ni spelare som aktivt lyssnar. Vilket kroppsspråk visar spelarna? Följer spelarna era instruktioner direkt efter timeouten? Dessa frågor ger er en utmärkt input till om ert upplägg under timeouter är bra eller behöver förändras.


Nu tänkte jag själv ta en timeout. Vi ses imon.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar