lördag 13 oktober 2012

Lagkapten - för vad, för vem, för ....

-Vi måste ha en lagkapten så att vi kan hurra för motståndare och domare efter matchen!
känns det igen?

Det är så de flesta idrottsmän i unga åldrar för första gången lär sej begreppet Lagkapten.
Definitionen av lagkapten utvecklas och förfinas därefter ju högre upp i ungdomshandbollen vi kommer. Men även på seniornivå skiljer sej definitionen av en lagkapten beroende på vem du frågar. Skillnaden är inte bara mellan olika lagidrotter, svaren lär också bli olika inom ett och samma lag!
Detta trots att en lagkapten rimligtvis borde vara en mycket viktig bricka i lagpusslet!

Jag har därför börjat med att söka definitionen av lagkapten på Wikipedia ( utan att för den delen likställa deras definition med sanningen). På Wikipedia kan man läsa " Lagkapten är den av managern eller tränaren utnämnd spelare inom lagsporter som ska vara lagets representant och ledare på och vid sidan av planen. I ett flertal lagsporter har lagkaptenen blivit en viktig del av lagbygget. Lagkaptenen har ofta en roll som pådrivare och som lagets talesman och representant. 
Lagkaptenen är dessutom den som leder ut laget på planen vid matchstart och som byter hedersbetygelser med motståndare."

En definition som för mig känns naturlig. En spelare som utnämns av tränaren/ledaren och därigenom är att mer beteckna som ledarnas förlängda arm än spelarnas. Dock är ovanstående definition mycket generell skriven. Om vi tar oss friheten att bli lite mer specifika så innebär lagkaptenens roll 
- Att inte bara i medgång utan i synnerhet i motgång få laget att undvika gamnacke, betongkeps och istället alltid få sina medspelare att bidra ytterligare för att hålla hopp och humör uppe. Lag som kan mobilisera energi och vinnarmentalitet i motgång är många gånger de som står överst när säsongen ska summeras. Att under säsong genom denna egenskap vända två matcher som är på väg att förloras, kan vara skillnaden mellan position 1 och 3 i sluttabellen.
- Att alltid, alltid delta i de kringaktiviteter som klubben kräver för att t.ex. få ekonomin i balans. Det kan avse lottförsäljning, inventeringar, domarutbildningar, dömning av ungdomslag, mentorskap för ungdomslag osv. Detta är en av de absolut viktigaste uppgifterna för att få ett sammansvetsat lag. Att ställa upp för varandra också utanför banan är a och o för framgång. Att ha spelare som i dessa aktiviteter är konsekvent osolidariska kan dränera ett lag på energi.
- Att ha en dubbelriktad kommunikation med ledarteamet. Här gäller det inte bara att föra vidare och följa ledarens instruktioner. Lika viktigt är att ge ledarteamet feedback som utvecklar dem som ledare och info som relaterar till spelarnas uppfattningar
- Att visa intresse och ge uppmärksamhet till spelare i egna såväl som i andra av klubbens ungdomslag. En klapp på axeln, ett telefonsamtal efter träningen, ett sms efter matchen, det tar ett par sekunder att göra, men varar i dagar för mottagaren. Detta agerande är inte isolerat till lagkaptenens ansvar, det ska gälla alla. 
- Att vara ärlig. Våga ha en egen åsikt och ha samma åsikt oberoende om det är i diskussioner med ledarteamet eller spelarna.

För att bli aktuell som lagkapten tycker jag som sagt att det krävs speciella personliga egenskaper. 
Ingen är fullkomlig, men mer eller mindre lämplig. Växjö HFs damlag har en utmärkt representant på denna post. Lycka till imon Lisa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar