tisdag 16 oktober 2012

Föreningen vs det egna laget


Ibland hamnar ledare i konflikt mellan att ge support för föreningens bästa alternativt till det egna lagets bästa. Ja så är det faktiskt. Som tur är så finns det alltid en pragmatisk lösning som innebär att både lag och förening oftast kan gå ur dessa konflikter som vinnare.

Men det sätter krav på ledaren att just finna den gyllene medelvägen.
Vissa ledare gör detta alldeles förträffligt, andra tyvärr inte lika bra.

Visst en ledare ska alltid stå upp för sitt lag. Det kan t.ex. vara  att se till så att fördelning av träningstider och tilldelning av bollar i relation till andra ungdomslag sker rättvist, men det kan även vara i relation till klubbens styrelse avseende krav om framförhållning av kringaktiviteter, bidrag till avslutningsturneringar etc. Det gäller att se om sitt hus så att laget får rättvisa förutsättningar i förhållande till andra lag i föreningen och även till andra, alternativa idrotter.

Men, en god ledare behöver också stå upp för klubben, både mot föräldrar och spelare.
Idrott är inte gratis att bedriva. Detta bygger på mycket ideellt arbete och support från bl.a. föräldrar.

Det som ibland gör mej besviken är när ledare kategoriskt bara kräver förmåner för egna laget, men som i olika sammanhang inte är beredd att ge tillbaka. Här kommer ett axplock av vad man som ledare bör tänka på
a) Visa intresse för andra lag i föreningen. Om du vill ha support från andra lag vid t.ex. eget SM spel bör du självklart vara beredd att själva ge support när andra lag har viktiga matcher.
b) Visa klubbkänsla vid turneringsspel. Här är det självklart att ledare i mesta möjliga mån uppmuntrar alla ungdomslag att samordna logi, aktiviteter osv. Vi åker och stöttar varandra under    matcher , vi bor tillsammans och ger varandra en klapp på axeln mellan matchdagar.
c) Att införa obligatorisk närvaro vid kringaktiviteter. Detta är lika mycket teambildning som tränings- och matchnärvaro.
d) Ödmjukhet. Delar man träningsmaterial med annat ungdomslag, då gäller det också att respektera detta och göra avstämningar i god tid om material ska användas utanför ordinarie tider.
e) Vid sportsliga framgångar - håll fötterna på jorden!  Då blir det ännu viktigare att visa andra lag uppmärksamhet, att vara med på gemensamma aktiviteter på turneringar osv.

Jag är säker på att ju mer man bjuder på sej själv, ju mer bjuder klubb, övriga lag och spelare tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar