onsdag 10 oktober 2012

Lagbygget - en flerdimensionell struktur

Idag kära läsare tänkte jag vika ut mej lite kring mina egna funderingar om vilka pusselbitar som ska till för att skapa de bästa förutsättningar för ett fungerande, sammansvetsat, harmoniskt, utvecklande och vinnande lag. Självklart behövs mycket mer än de spelaregenskaper som presenteras nedan, men det utgör ett perfekt fundament för att inleda resan mot framgång.

Med ett nytt ungdomslag så skulle jag börja med att snabbt kartlägga de spelare som själva tar ett aktivt beslut att börja träna. Utifrån de egenskaper och spelartyper som finns i den ursprungliga träningsgruppen, skulle nästa steg vara att aktivt "värva in" spelare från andra idrotter som har de egenskaper som ursprungligen saknas.
En stor förbättringspotential finns just i att utöka samarbete mellan klubbar som representerar traditionella vinteridrotter med klubbar med sommaridrotter. De lag som aktivt förespråkar och ger support till sina spelare att ha två idrotter, beroende på säsong, uppmuntrar samtidigt till året runt utveckling. Måhända att dessa spelare senare, när en sport måste väljas, riskerar att välja den andra idrotten. Men på sikt är alla vinnare när spelare tillåts utöva flera idrotter.

a) En eller flera vinnarskallar i ett lag är ett absolut måste. Det finns ingen egenskap som är så smittsam som just denna. Två säsonger med en spelare med stark vinnarmentalitet kan räcka för att sprida denna egenskap till samtliga enheter i laget.
b) Målmedvetenhet. Ju fler spelare i ett lag som förstår att det krävs insatser för att nå framgång desto bättre. Jag fick nyligen möjlighet att under en lunchträff lyssna på Carolina Klüft. Ett föredrag som med all önskad tydlighet bekräftade att bakom hennes framgång låg en oerhörd målmedvetenhet. En  proffsighet i träning, kosthållning och sömn redan som 17-åring. En sådan spelare i ett lag ger direkt återkoppling på tränarnas krav på fys och konditionsträning.
c) Inställning på träning. De lag som har samma inställning och fokus på träning som på match utvecklas också betydligt snabbare. Här gäller det att kunna ta och ge utan att tappa humöret. Många gånger ser jag träningar där man har en mycket lägre toleransnivå  än vad som gäller på matcher. Varför är det så, och hur kommer laget bort från detta beteende? Jo, en spelare med rätt inställning kan räcka för att laget totalt ska höja toleransnivån på träning.
d) Krigarna- en sann krigare ger inte upp förrän sista slaget delats ut. Många lag är mycket peppande och pådrivande när laget har medgång. Endast en bråkdel av lag har dock motsvarande egenskaper när laget som mest behöver det, dvs när laget har motgång. Som tränare är drömmen att ha flera spelare som har denna sanna krigarmentalitet.
d) Föredömet - lagkaptenen. Jag har spelat aktiv seniorhandboll i 13 år och därefter tränat både ungdomslag och seniorlag. Under denna tid har jag haft förmånen att ha många föredömen att få spela med. Ofta har dessa föredömen egenskaper, utöver själva idrottsutövandet som gjort dem till lagkaptener i sina lag. Aldrig har jag haft en lagkapten som varit direkt olämplig, de har haft en eller flera ledaregenskaper som gjort dem lämpliga för rollen. Det finns dock ingen som är eller har varit fulländad. Men en stark, omtyckt och respekterad lagkapten är en stor tillgång för såväl spelare som ledare.
e) Stämningshöjaren. Att ha en eller flera spelare som på t.ex. turneringar ser till att genom sitt sätt, sin sociala förmåga och sin påhittighet göra tiden tillsammans på kvällar och övrig icke speltid till en fest är ovärderligt.

Något jag missat?



Barcelona 2010 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar